top of page
banner website cut.jpg

Bijscholingen

Medische registratie

PRAKTISCH

noun_Location_1447947.png

Gent

noun_people_2989920.png

Artsen, codeerders en beleidsmedewerkers

noun_Euro_1546770.png

€185

noun_clock_1038794.png

Volgens module

noun_Calendar_2080527.png

Volgens module

noun_Language_2053725.png

NL

Overzicht modules

Om zorg te optimaliseren is het van belang de administratie van medische gegevens op uniforme wijze te laten gebeuren. De gezondheidszorg doet in toenemende mate beroep op gegevens die verzameld en beheerd worden in medische databanken.

Reeds 30 jaar wordt gebruik gemaakt van systematische codering (ICD-10, voorheen ICD-9) in de Belgische ziekenhuizen. Aan de hand van deze registratie wordt de ziekenhuisfinanciering door de overheid gebaseerd. 

Orthopedie & Rugchirurgie

Deze geavanceerde cursus is ontworpen om uw vaardigheden in nauwkeurige codering van complexe medische procedures te verbeteren. Door middel van diepgaande theoretische inzichten en praktijkvoorbeelden, geleid door experts in het veld, versterkt u uw competenties. Essentieel voor medische codeerprofessionals die streven naar excellentie in hun vakgebied.

Endocrino - Nefrologie
 

Endocrinologie en nefrologie zijn 2 internistische specialismes die vaak codeeruitdagingen met zich meebrengen. In deze bijscholing gaan we dieper in op de vaak complexe achterliggende fysiopathologie en hoe we die in ICD kunnen vertalen aan de hand van concrete casussen.

Anatomie in de snijzaal
 

Deze unieke cursus biedt een diepgaand inzicht in de menselijke anatomie door middel van praktische ervaring in de snijzaal. Tijdens deze cursus verken je de anatomie door middel van hands-on ervaringen, begeleid door deskundige docenten. Van het bestuderen van de structuren van het menselijk lichaam tot het begrijpen van hun functies en onderlinge relaties, deze opleiding biedt een kans om de complexiteit van de menselijke anatomie te ontdekken en te begrijpen.

Opgelet: aantal inschrijvngen is beperkt!

Volgende sessie

Dr. Peter Heirman
Donderdag 23/05/2024
9u - 16u
Gent

 

Volgende sessie

Dr. Christophe Fierens
Donderdag 12/09/2024

9u - 16u
Gent
 

Volgende sessie

Dr. Karen Pien
Dinsdag 29/10/2024 & 17/12/2024

Groep 1: 9u - 12u
Groep 2: 13u - 16u

VUB

Afgeronde opleidingen

Cardiologie
 

 We duiken in de cruciale aspecten van anatomie, fysiologie en pathofysiologie, nauw aansluitend bij de Belgische codeerrichtlijnen. Deze sessie streeft ernaar uw begrip te verdiepen en u up-to-date te houden met de laatste coderingrichtlijnen. Na afloop van deze dag bezit u een uitgebreid inzicht in de cardiale functie en pathologie, en de vaardigheid om deze kennis effectief toe te passen in de correcte ICD-10 diagnoses en bijhorende procedures.

Nieuwe codes
 

MZG 2024 zal gecodeerd worden in versie ICD-10-BE 2023, dit wil zeggen dat er een update is van de ICD-10 diagnose en procedurecodes van 2 jaar (2022 en 2023). Tijdens dit bijscholingsmoment worden deze updates toegelicht, zodat de codeerders vanaf 01/01/2024 met deze vernieuwde basiskennis aan de slag kunnen.

Specifieke topics: Oftalmo, NKO, MKA en Plastische Heelkunde

Hoewel MZG moet gecodeerd worden per specialisme, zijn de codeerregels beperkt tot de grote lichaamsstelsels. Tijdens deze opleiding gaan we daarom inzoomen op enkele specifieke heelkundige specialismes, vertrekkende vanuit de klinische praktijk.

Basis anatomie voor codeerders
 

Tijdens deze lesdag wordt je meegenomen in de wereld van de anatomie van het hart, retroperitoneale ruimte, het kleine bekken, de hersenen en andere organen of ruimtes. Een grondige kennis van de anatomie helpt in het beter begrijpen van de ICD-10-CM/PCS codes en de hieraan gekoppelde codeerrichtlijnen.

Pathofysiologie voor codeerders
 

Begrijpen wat er gebeurt tijdens eens hospitalisatie, verbanden zien tussen symptomen en aandoeningen, de evoluties van een ziekte kennen en gewapend zijn om vragen te stellen over een dossier aan behandelende artsen vereist een goede kennis van pathofysiologie. 

bottom of page