top of page
programma.jpg

EDGARD EECKMAN

13:30

De essentie: Samen de stap zetten naar Morgen

Patient Empowerment gaat net om macht niet te gebruiken. Zorgvrager én zorgverstrekker beschouwen elkaar als gelijkwaardig en tonen wederzijds respect. Zorgorganisatie en zorgsysteem sterken dit aan door via participatie samen de zorg uit te bouwen. Er ontstaat een empathische luistercultuur die zich laat voelen in het gedrag van elke zorgverstrekker. Er is niemand aan de macht.

Edgard Eeckman.jpg
LOGO website.png

GUY TEGENBOS

13:45

De minister van volksgezondheid van morgen

De zorg is in volle evolutie, er is nood aan meer tijd voor kwaliteit boven kwantiteit, de zorgvrager vraagt participatie. Welke eisen stelt de veranderende gezondheidszorg aan onze overheid/overheden en politieke beslissingnemers? Hoe zouden zij zich moeten organiseren om de uitdagingen de baas te kunnen?

Guy Tegenbos-2.jpg

TINNE DILLES

14:00

De zorgverstrekker van morgen

Het belang van people centered care, shared decision making, patient empowerment en ondersteuning van self-management is groot.  Vanuit onderzoeksresultaten reflecteren we op wat people centered care betekent voor zorgverleners in hun relatie met zorgvragers. Welke invloed heeft dit op hoe de zorgverstrekker met de zorgvrager omgaat? Hoe zou die relatie moeten zijn en wat staat dit in de weg? 

Tinne Dilles.jpg

ANN LI

14:00

De zorgvrager van morgen

Zorgvragers zijn kwetsbaar. Toch ondergaan ze niet meer zomaar alles. De zorgvrager stond eerst in het centrum van de zorg, daarna werd hij/zij een partner. Vandaag noemen sommigen hem al de eigenaar van zijn/haar zorgproces. Wat betekent dat concreet? Hoe zou de zorgvrager van morgen zijn/haar rol idealiter moeten spelen?

Ann Li.JPG

AN STAELS

14:15

De patiëntenparticipatie van morgen

De stem van de patiënt zou tot op het beleidsniveau van een zorgorganisatie te horen moeten zijn. Zorgverstrekkers zouden inleving met zorgvragers moeten ademen. Maar hoe organiseer je de participatie van zorgvragers? En hoe zorg je ervoor dat hun stem tot reële verbeteringen leidt en dit zowel op individueel casusniveau als op afdelings- en voorzieningsniveau?  Welke rol kunnen ervaringswerkers daarin spelen?  Hoe betrek je familie in dit geheel?  Hoe stem je dit alles op elkaar af?

an staels2.jpg

Wendy van De Velde / Delphine Eeckhout

14:15

Partiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek morgen

Hoe kunnen zorgvragers en onderzoekers als gelijkwaardige partners samenwerken? Kan de rol van de zorgvrager verder gaan die van deelnemer aan het onderzoek? Hoe pak je dat praktisch aan? Wat hindert vandaag die samenwerking? Praktijkvoorbeelden en de toekomstgerichte visie van de adviesraad voor wetenschappelijk onderzoek van het UZ Gent.

duo2.jpg

ROY REMMEN

14:30

De eerste lijn & zorg in de thuisomgeving

Zorgvragers krijgen bij voorkeur zorg in hun vertrouwde thuisomgeving. Dat creëert minder het gevoel van afhankelijkheid. Dit vraagt nauwe samenwerking op het niveau van de eerste lijn. Huisarts, apotheker, thuiszorg, paramedicus, mantelzorger. Samenwerken in het belang van de zorgvrager, hoe organiseer je dat?

Roy Remmen.jpg

MUZIKAAL INTERMEZZO: AN STAELS & MARC BORMS

MELISSA DEFREYNE

14:50

Wat houdt ons vandaag tegen om de stap naar morgen te zetten?

Digitale discussie & gedachtewisseling met de deelnemers. Zij kunnen vragen stellen die meteen worden beantwoord. De resultaten van de enquête, die eind juni werd gelanceerd, dienen als inspiratiebron van de discussie.

melissa.jpg

Met steun van

Sebastiaan Engelborghs / Anouck De Bruijn

15:20

Reflectie van een duo: Zorgvrager en Zorgverstrekker

Zorgvragers moeten kunnen participeren in en meebeslissen over hun zorg. Maar wat als de zorgvrager dat om medische redenen niet meer kan? Neemt de mantelzorger of de zorgverstrekker het over? Hoe zwaar weegt die verantwoordelijkheid? Hoe ga je daar als mantelzorger of zorgverstrekker idealiter mee om?

duo.jpg

PAUZE - MET PIANIST MARC BORMS

MARC NOPPEN

15:45

De beleving van de zorgvrager vanuit het perspectief van de zorgorganisatie van morgen

De zorg is nog steeds zeer aanbodgedreven. De werking van de eigen zorgorganisatie staat nog vaak voorop, daarmee wordt het belang van de ‘patient experience’ onderschat. Maar hoe creëer je als zorgorganisatie de optimale zorgvragerbeleving? Wat kunnen we leren uit andere sectoren?

MarcNoppen.jpg

DORIEN SEGERS

15:45

De beleving van de zorgvrager vanuit het perspectief van de zorgvrager van morgen

De zorgvrager vindt het evident dat een zorgorganisatie hem de best mogelijke zorg geeft. Vandaag willen zorgvragers meer dan dat. De impact van hoe zorgverstrekkers en zorgorganisaties met een zorgvrager omgaan kan zeer groot zijn. Hoe beleeft een zorgvrager de zorgverstrekkers en de zorg en hoe zou dit moeten zijn?

Dorien segers.png

MIKE DESCHAMPS

16:00

De Patient Empowerment-monitor

BING Research en de vzw Patient Empowerment ontwikkelden samen de Patient Empowerment-Monitor. Deze tool geeft een indicatie van de mate van betrokkenheid van de zorgvrager bij zijn zorg. Wat leren we van de resultaten van de pilootversie in 8 ziekenhuizen? 

Mike Deschamps BING Research.jpg

GERTIJE BRIJSSINCK

16:15

Lancering campagne: Elke stap zet je samen

Vanaf 27 oktober loopt de campagne 'Elke stap zet je samen' voor de zorgsector. Zorgen voor elkaar is in wederzijds respect samen beslissen. Dat is de absolute kern waarrond Patient Empowerment opgebouwd is.

Gertije Brijssinck.jpg

MUZIKAAL INTERMEZZO 2: AN STAELS & MARC BORMS

MELISSA DEFREYNE

16:35

Reacties op vragen

melissa.jpg

Sebastiaan Engelborghs / Anouck De Bruijn

17:00

Slotreflectie van een duo: Zorgvrager en Zorgverstrekker

duo.jpg

AFSLUITING

Georganiseerd door

THE Institute.png
patient empowerment.png

Met steun van

pfizer full white.png
Norgine-Logo-wit.png
gedeon richter logo wit.png
Chiesi Logo -wit.png
02852_MSD_Logo_wit.png
Blue_Roche_logo_wit.png
sanofi logo wit.png
Boehringer-Ingelheim-logo-wit.png
1200px-BD_(company)_logo-WIT.png
helan logo wit.png
AbbVie_Inc.-Logo.wit.png
IQVIA-WIT.png
HICT.png

Met dank aan

In4Care wit.png
ZORG Magazine wit.png
logo voka wit.png
bottom of page